Het Voorgesprek

Met Het Voorgesprek levert Simon Hammelburg een hilarische sleutelroman af die men met een continue glimlach leest. Een tragikomedie met een knipoog naar een veranderende maatschappij, omgangsvormen en een nieuwe generatie journalisten.

hammelburg_voorgesprek_hires1

Journalist Tonko Sluyter schrijft verschillende boeken. Dat doet hij moeiteloos en goed. Het uitgeven vormt evenwel een belemmering en het promoten bij de pers stuit op lachwekkende, herkenbare, maar ook bedroevende ervaringen.

Hammelburg gebruikte eigen ervaringen en die van collega’s bij het schrijven van deze tragikomische roman, waarin hij laat zien dat hij naast serieuze boeken (over het Jodendom en de gevolgen van de Sjoa) ook een uitermate humoristisch boek kan schrijven dat ons allen een (lach)spiegel voorhoudt.

Het Voorgesprek is een heerlijk boek voor iedereen, maar vooral voor het journaille en de studenten en docenten aan de Academies voor Journalistiek en Voorlichting.

Hanneke Tinor-Centi

HT-C Communicatie en Marketing

Boekrecensent / Literair agent

Verschenen bij Uitgeverij Aspekt B.V. als Paperback en Grootletterboek (ISBN 9789463381239 / PB €9,95 – ISBN 9789463382557 / GLB €21,95 )

NU OVERAL VERKRIJGBAAR, IN DE BOEKHANDEL EN ONLINE:

45-aspekt 45-ako 45-bol 45-bruna 45-eci 45-primera

VOLG AL HET NIEUWS OVER HET VOORGESPREK NU OOK OP FACEBOOK!

KLIK HIER VOOR PERS & RECENSIES!

11 thoughts on “Het Voorgesprek

 1. Na het lezen, en het verwerken van van Hammelburg’s standaardwerk ‘Van binnen is alles stuk’ greep ik nu de kans aan om zijn nieuwe boek te lezen: ‘Het voorgesprek’. Een geheel ander genre van deze veelzijdige auteur, maar van dezelfde scherpe pen. Kunstige, krachtige, bondige karakterbeschrijvingen van typische rollenspelers in de uitgevers- en mediawereld (mij niet geheel onbekend). Het boekje (dun maar er staat o zo veel in) begint in de eerste helft met het treffend schetsen van de uitdagingen welke hoofdrol persoon Tonko Sluyter (een integer journalist) boven het hoofd hangen. Het boeit meteen, deze rake tragikomedie. In de tweede helft gaan echt alle cabareteske remmen los en komt de hilariteit en de veelvuldige ‘onzin’ en ‘koninkrijkjes’ (vooral van de praatprogramma’s op radio en TV) geniaal naar de voorgrond. De moderne (televisie)journalistiek wordt feilloos uitgelicht in de huidige oppervlakkige middelmatigheid en hoogmoed. Menigmaal hardop zitten lachen terwijl je er in wezen ook van bewust bent, dat wat Hammelburg beschrijft, in feite om te huilen is. Dat maakt ook dit werk van zijn hand briljant. Als je interesse hebt in een blik achter de schermen in de media- en uitgeverswereld, en eens wilt proeven of nieuws en artikelen en andere uitingen echt zorgvuldig worden geprioriteerd, en daarnaast ook wilt lachen, dan is dit boekje absoluut een warme aanrader die tot nadenken aanzet! ‘Het Voorgesprek’ zou verplicht leesvoer moeten zijn op journalistieke opleidingen.

 2. The Reading Cottage: The Platform For Books, Health, Music, Features, Tourism And Travel on said:

  Een interessant boek voor zowel professionele en aspirant-journalisten.

 3. Wat een heerlijk boek. Als je de journalistieke wereld beter wilt leren kennen moet je dit zeker lezen. Er komen verrassend veel onderwerpen aan de orde in dit dunne boek; uitgevers, geblaseerde presentatoren, journalistencafé’s, onzinnig nieuws, literaire misbruik van de Jodenvervolging, onbeschoft geruzie bij de praatprogramma’s op TV, et cetera.

  “Kwamen de presentatoren schier onvoorbereid naar een studio en lieten zij zich leiden door redacteuren die er zelf niets van begrepen of hun werk slecht deden? Waren het onderbetaalde krachten die de ‘hogere goden’ moesten bedienen maar te lui waren om een boekje te lezen? Wie beoordeelde wat nieuws was?”

  Dit boek leest als een trein, met veel hilarische momenten. Bovendien is de schrijfstijl van de auteur erg apart (positief). Hammelburg beschikt over een vlotte, vlijmscherpe pen. De titel doet het verhaal zeker eer aan. De prachtige cover beeldt het verhaal uitstekend uit; een man die bergopwaarts fietst, bovenop kranten. Geniaal. Voor ik het wist had ik het boek uitgelezen. Geamuseerd en geïnformeerd. Ik voltooide zelf eens de opleiding journalistiek. Had ik dit boek toen maar gehad.

 4. Wie er van droomt de nieuwe Herman Koch, Saskia Noort of Arnon Grunberg te worden doet er goed aan het nieuwe boek van Simon Hammelburg te lezen. Het is een dun boekje, maar voor aanstaande schrijvers bevat het veel nuttige informatie.

  Voordat je over de rode loper mag bij het boekenbal of met je NS-publieksprijs een jaar lang gratis met de trein kan reizen gaat er toch echt heel wat aan vooraf.

  Neem nu het verhaal van journalist en schrijver Tonko Sluyter. Van zijn goede vriend Floris ontvangt hij een stapel zeer waardevolle papieren: bewijsmateriaal van twee schandalen in de sportwereld. Voordat Tonko goed en wel de wereld op de hoogte heeft kunnen brengen van een nieuw dopingschandaal in de wielerwereld, gaat een collega er al met het nieuws vandoor. Van je collega’s moet je het, in de mediawereld, dus duidelijk niet hebben.

  Dit zou Tonko geen tweede keer overkomen. Zijn verhaal over corruptie in de voetballerij zou hij dus beter aanpakken. Floris gaf hem genoeg materiaal voor een bestseller, dus waarom zou hij die gewoon niet schrijven? Met wat hulp van zijn vriendin en een secretaresse is het verhaal zo gepiept. Maar om de hele wereld te kunnen laten smullen van het boek moet het wel in de boekhandel terecht komen en dat blijkt niet zo eenvoudig te zijn.

  Het begint al met het vinden van een geschikte uitgever. Vele nemen niet eens de moeite het manuscript te lezen en laten nooit meer wat van zich horen. Als je er dan eindelijk één gevonden lijkt te hebben blijken de PR’ers hun werk weer niet goed te doen. Een boek promoten op radio en tv valt ook al niet mee. Vaak kom je als schrijver niet verder dan een voorgesprek en krijg je te maken met journalisten die zeer slecht zijn voorbereid. Ook sommige recensenten doen hun werk niet goed, ze schrijven echt tenenkrommende dingen (nou, bedankt hé Simon!). Om uiteindelijk stapels boeken bij de AKO, Bruna, Libris te kunnen verkopen moet je als schrijver dus zelf heel hard je best doen.

  Simon Hammelburg weet waarover hij schrijft, hij heeft zelf jarenlang als journalist gewerkt. Nu neemt hij op een gepaste wijze zijn collega’s op de hak. Het leuke aan het boek is dat hij veel mensen niet bij naam noemt, maar dat je als lezer heel goed weet om wie het gaat. Niet alleen de journalistiek verloedert, ook veel schrijvers kunnen er wat van. Humor in boeken is tegenwoordig vaak plat, grof en beledigend. Hammelburg toont in het boek dat je lezers met een fatsoenlijk taalgebruik net zo goed aan het lachen kunt krijgen.

  Gelukkig heeft de schrijver zelf wel een actieve uitgever en PR dame gevonden. Nadat het boekje op 7 februari uitkwam was het binnen enkele dagen uitverkocht. ‘Het voorgesprek’ is ondertussen weer volop verkrijgbaar. Dus journalisten, recensenten en schrijvers haast u naar de boekhandel. Kijk of u uzelf in het boekje tegenkomt. Zo niet dan wil de schrijver er in april, als hij naar Nederland komt, er vast wel wat aardigs voor u (of onaardigs over u) inschrijven!

 5. HET VOORGESPREK – SIMON HAMMELBURG

  Vermakelijk en leerzaam, ook voor wie zelf een boek wil schrijven

  Het Voorgesprek van Simon Hammelburg is de nieuwe, oergeestige, maar ook enigszins tragische roman over de wederwaardigheden van journalist/schrijver Tonko Sluyter. Het schrijven van enkele boeken lukt hem zonder veel moeite, maar het uitgeven ervan en vervolgens de promotie richting pers, radio en tv blijkt een geheel ander verhaal.

  Iets over de inhoud: Tonko Sluyter schrijft enkele onthullende en spraakmakende boeken, maar het is voor hem ‘a hell of a job’ om bij uitgeverijen in beeld te komen. Dat is een ware ratrace, veroorzaakt door de overstelpende hoeveelheden manuscripten die uitgeverijen toegezonden krijgen. Die wel óf niet behandeld worden… Na veel vijven en zessen lukt het hem om – met hulp van zijn vriendin en haar secretaresse – een uitgever te interesseren. In zijn pogingen om zijn boeken vervolgens verkocht te krijgen, wordt Sluyter geconfronteerd met een verbijsterende aanpak bij radio- en tv-programma’s die boeken promoten.

  Simon Hammelburg neemt in dit boekje de werkwijze van uitgevers, pers en radio- en tv- programma’s op de hak, maar hij doet dat op een integere wijze. Hij weet waarover hij schrijft, hij is zelf journalist en schrijver. Hij maakt bij het schrijven van Het Voorgesprek gebruik van eigen ervaringen en die van collega’s. Hij geeft daardoor een goede inkijk in het reilen en zeilen van de uitgeverswereld en de publiciteitsmachine in de vaak platte praatprogramma’s op radio en tv.
  Door de invoelbare en humoristische schrijfstijl leest dit boekje als een trein.

  Volgens de achterflap is Het Voorgesprek ‘een heerlijk boek voor iedereen, maar vooral voor het journaille en de studenten en docenten aan de Academies voor Journalistiek en Voorlichting’. Maar het is veel meer: voor mensen die zelf een boek willen schrijven en (laten) uitgeven is dit boekje vermakelijk en leerzaam. Het laat de vele voetangels en klemmen zien die je onderweg tegen kunt komen. Met een relativerende lachspiegel; een lach die zo aanstekelijk werkt.

 6. Weer die heerlijke, kenmerkende luchtige toon van Simon Hammelburg in ‘Het Voorgesprek’. Ik heb de novelle met plezier gelezen.
  Wat heerlijk Simon, dat je met humor de hufterigheid en arrogantie van de macht in onze maatschappij kunt beschrijven. Dit keer betreft het de wereld van de journalistiek, omroep en uitgeverij. Maar het had ook over de belastingdienst of andere ambtelijke instanties kunnen gaan. Het is helaas een mal op de huidige onfatsoenlijke bejegening van mensen. Dan blijkt weer dat een humoristische pen een fantastisch middel is om dit te beschrijven en aan de kaak te stellen! Nu maar hopen dat iemand het zich ter harte neemt.

 7. Ik heb van mijn goede vriend Simon Hammelburg twee nieuwe boeken liggen op dit moment. Gelet op de drukte ben ik met de dunste begonnen; “Het Voorgesprek”.
  Dat had ik dus niet moeten doen. Het is een boek dat je niet meer kunt wegleggen. Aangezien ik me nogal met virtuele nieuwsgaring bezighoud kwam ik heel wat herkenbare situaties tegen.
  Dit op een dusdanige manier beschreven dat er een constante grijns op mijn gezicht moet zijn geweest.
  Ik had nml ietwat kramp in m’n kaken.
  Simon bedankt. Het is voor iedereen een absolute aanrader.

 8. Ik kom echt niet meer bij, ik lig hier gewoon dubbel van het lachen!!! Waar haalt Simon het vandaan? De werkelijkheid, weet ik maar wat meesterlijk beschreven. Ik zie het al voor me: ‘Mag ik een verzoeknummer aanvragen? Dat schone liedeke van Adam sloeg Eva met ne sükkerbiete veur de kont, dat Kees Schilperoort altijd zo gezellig meezong bij de AVRO.’ En dan schalt dat lied keihard door de studio. Hemeltjelief, uit wat voor land kom ik toch? Geweldig van Simon, wat een heerlijke humor heeft hij toch! Ongeëvenaard.

 9. Het Voorgesprek heb ik net met enorm veel plezier gelezen. Wat een meesterlijke, beschaafde zelfspot en het op het niveau Wim kan op de hak nemen van de uitgeverswereld en de huidige journalistiek. Vooral van de enorme informatie loze grofheid die wij ‘s avonds in praatprogramma’s krijgen voorgeschoteld. Eén en al herkenning. Een opluchting in deze wereld van met zoveel onrust en verruwing. Dit boek is een geweldige, beschaafde, humoristische verademing. Ik heb lachend genoten van de waarheid. Chapeau lieve Simon. Weer een topper.

  • Daarom brengen wij dit boekje nu op de markt, Jan. Gewoon even lachen zonder schuttingtaal (wel cabaretesk – maatschappelijk herkenbaar) voor € 9,95. Bij bezoek een leuker cadeautje dan een bos bloemen of een fles drank.

Leave a message

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s